Trätan om Tre trädgårdar

Minns ni fejden om Per Kirkebys skulptur?
"Kultur:Väst" har en liten serie som heter "Konstbråk vi minns?" Där har David Björklund sammanfattat det som utspelade sig under åren 1999-2003.

Han avrundar det hela snyggt med ett citat av Ulf Lundell
- En inställd spelning är också en spelning.
Och att vi skall tänka på Tre trädgårdar som konceptkonst för då är inte Per Kirkebys skissarvode bortkastade pengar!

Vårens vackraste bröllop?
Själv tycker jag att man missade själva upplägget för skulpturen. Den skulle ligga framför tingshuset. Den skulle bilda tre rum som var och en skulle innehålla en trädgård. Alla skulle vara av olika karaktär.

Givetvis skulle man knutit samman tingshuset med Tre trädgårdar genom att erbjuda vigslar i Tre trädgårdar: "Vig er i Per Kirkebys vackra Tre trädgårdar. Välj den trädgård som passar er bäst!"  Egenkär som jag är, så tycker jag att det konceptet är så bra, att man utifrån det åter skulle kunna väcka tanken på Tre trädgårdar.

Länk till artikeln i Kultur:Väst

  Rune Lindström

Demoteket

På Stadsbiblioteket finns det en del som man inte känner till
Vår "världsberömda" mediejukebox har väl många hört talas om. Vi var ju först i världen med att kunna erbjuda gratis nerladdning av MP3 böcker.


Men att man kan få en egen plats där man kan synas eller höras känner få till. Jag syftar på Demoteket, ett alldeles fysiskt "MyTube". Alla ni som skriver, gör musik, tecknar serier eller gör en video, lämna in den till oss. Vi lägger in den i vår katalog och gör den klar för utlån!


"Åtta ben från underjorden"
Just nu har jag fått in två helt nya rykande färka serier. "Åtta ben från underjorden" och "Petter & Jennys tidning". Jenny Hannula och Petter Thomee är hjärnorna bakom dessa urfräcka serier. Jenny har också gjort en video för barn, "Vilse bland svamp i skogen", lite läskig, trots den oskyldiga titeln...


 

Länk till Demoteket

Tove Frenger


Irving Penn på besök i Skövde

Lars Hall om ett besök i Irving Penns studio
I samband med vår Irving Penn-vernnissage på Konstmuseet i Kulturhuset, Skövde, den 2 juni, så berättade Lars Hall att han hade besökt Irving Penn i hans studio i New York några veckor tidigare. Då hade han berättat att han skulle låna ut en del av sina Irving Penn-bilder till en utställning i Skövde Konstmuseum. 

Han frågade då om det var Ok för Irving Penns del, med en utställning i Skövde? Svaret på det var att Lars Hall ägde bilderna och gjorde vad han ville med dem och att han inte hade något emot en utställning i Skövde. Lars hade för tydlighetens skull skrivit på en lapp var utställningen skulle vara. Och då fick han bestämd känsla av att Irving Penn visste var Skövde låg.

New York vs. Skövde
Men Skövde är en ganska liten stad, ganska långt från New York och Lars Hall hade inte någon större lust att börja korsförhöra den då 89-årige Penn, han fyllde 90 den 16 juni, om hans geografiska kunskaper i ämnet Sverige.

En vecka senare
Svar kom istället en vecka senare då vi öppnade sommarens andra stora utställning i Kulturhuset. Birgit Broms i Konsthallen. Då hade vi besök av konstnären Henrik Allert som kom den dagen, därför att han gärna ville träffa Birgit Broms igen.

När vi lite senare träffar på varandra i konstmuseet inför Irving Penns bilder, så kommer Henrik fram till mig och säger så där försynt, som bara han kan:
- Jag har haft besök av Irving Penn och hans Lisa. De har suttit i vår trädgård.

Hans Hammarsköld
Gerd och Henrik Allert bor i Säter strax norr om Skövde. Att de en sommar, en bit in på 70-talet, fick besök av Irving Penn och Lisa Fonssagrives-Penn berodde på att Hans Hammarsköld, känd svensk fotograf, hade fotograferat Henrik Allerts keramiska skulpturer. Och att Hammarsköld, som kompis med Penn, hade visat dem bilder på Henrik Allerts skulpturer.

Lisas kobra
När de så var på besök i Sverige, så gjorde de ett besök i Skövde för att träffa Henrik och se på hans verk. Han fick t.o.m. en beställning av Lisa. Hon var intresserad av ormar och hon ville att Henrik skulle göra en kobra till henne.
Men som Henrik sa:
- Inte sjutton visste jag då, vem Irving Penn var och att han var så "stor".
Så Lisa fick aldrig någon kobra signerad Henrik Allert.

När jag senare talade med Lars Hall, så kunde jag berätta för honom, att han hade haft rätt när det gällde Irving Penns kunskaper om Skövde. Han visste var Skövde låg - för han hade vait här.

Alla känner alla
Jag har alltid hävdat att konstsverige är ganska litet och att nästan alla känner varandra mer eller mindre dierkt eller indirekt. Efter det här får jag kanske vidga det till att gälla världen?

Rune Lindström


- Ingår i serien berömda män & kvinnor i Skövde

Äntligen

Ett unisont Äntligen!
utbrast vår kulturchef Gunilla Ceder tillsammans med Gunilla Broberg, kultur- och bibliotekschef i Mariestad, onsdagen den 20 juni, i Konstmuseet, Skövde Kulturhus. 

Det var presentation av konstguiden "Konstvägar i Skaraborg". Utropet berodde på att idéen om en sådan väcktes för första gången för nästan exakt tio år sedan. Under årens lopp har den av och till varit på väg upp till ytan igen och för ett år sedan tog den äntligen riktigt fast form igen.

Ulla Andersson påbörjade projektet att samla in uppgifter och sammanställa det som hade gjorts tidigare. Anders Sjölander, fotograf på Skövde stadsmuseum, fick uppdraget att ta bilderna.


Öppet dygnet runt

Och nu finns den guiden till över 150 konstverk i Skaraborg. En utställning som alltid är öppen, dygnet runt och alla dagar på året. Offentlig konst i femton kommuner. Det är inte allt som finns i samtliga kommuner utan det är ett urval där man även har tagit hänsyn till att verken skall ligga inom ett lämpligt promenadavstånd inom varje kommun.


Text

Ulla Andersson har inte nöjt sig med att bara skriva titlar och andra faktauppgifter. Hon har forskat kring tillblivelsen och även varit i kontakt med konstnären, när det har gått, för att få reda på dennes intentioner med verket. Dessutom finns det ett konstnärsregister som gör det lätt att se vilka konstnärer som finns på våra offentliga platser och var. Det enda jag kan sakna här är när föddes konstnären, under vilken tid levde hon? Jag som har svårt att hålla reda på siffror hade haft nytta av att direkt kunna placera in verk och konstnärer i olika tidsperioder. Men det finns andra uppslagsverk :-)

Bild
Anders Sjölanders foton av konstverken borde glädja alla inblandade konstnärer. Här redovisas konsten på ett ärligt sätt rakt upp och ner. Här finns inga konstnärliga ambitioner, som skymmer sikten för den avbildade konsten. Eller det kanske är det. det är ...? Ett bevis på riktigt stora konstnärliga ambitioner, att kunna hålla sig i bakgrunden?! Dessutom vet jag att han hade en annan, för oss användare av guiden, väldigt bra utgångspunkt. Bilden skulle visa konsverket så att det är lätt att hitta, när man kommer till platsen.

image4

Mediabevakningen var hård. Både penna och kamera användes flitigt

Här utsätts Ulla Andersson och Anders Sjölander för den uppvaktningen.

"Konstvägar i Skaraborg" är producerad av kultur- och fritidssektorn i Samverkan Skaraborg. Ett bevis på att gamla Skaraborg alltmer börjar lära sig att samarbeta i praktiken. I skuggan av storebror i väst, är det nog bäst så.

Ingen tjuga i foten
Köp i stället den här lilla boken för den. Stoppa den i ryggsäcken. Lägg den i bilen. Ha den i innerfickan. Använd den. Läs den. Bli lite lokalt kulturellt allmänbildad.

Den finns att köpa på många ställen. Bibliotek, konsthallar, museer, turistbyråer m.fl. Den finns nog nästan överallt, där du kan tro att den skall finnas.
  

Rune Lindström

 


Irving Penn 90 år

image3

Lördagen den 16 juni firade vi på Konstmuseet
Irving Penns 90-års dag!
Länk till utställningen

Rune Lindström

Nu börjar det se rätt Ok ut ...

Vår blogg tar form.
Nu är det bara att börja skriva och hoppas på att de med kulturintresse hittar hit och tycker att den är intressant.
Att det vi skriver är värt att läsa och även kan få en och annan genomtänkt kommentar. 

Rune Lindström

Ge oss några dagar ....

Tar väl några dagar att få ordning på utseende, funktioner o. innehåll. Men hav förtröstan, vi jobbar på det!


Rune Lindström

Välkommen till vår nya blogg

Här är tanken att jag och förhoppningsvis några till av oss som jobbar i Kulturhuset i Skövde skall skriva några rader om vad vi gör, vill göra och kommer att göra. Om människor vi mött. Saker vi sett och hört o.s.v.

Meningen är givetvis att det här skall vara ett sätt att träffas och utbyta tankar om och kring kulturen i Skövde i synnerhet och i världen för övrigt.

Rune Lindström

RSS 2.0