Spöke på biblioteket

Legitimerat biblioteksspöke
Skövde stadsbibliotek har fått ett alldeles eget spöke, ett legitimerat biblioteksspöke
För ungefär två veckor sedan började mystika brev dyka upp i bibliotekshyllorna - spökpost. Av dessa framgår att spöket blivit utvalt av Spökrådet att finnas just i Skövde de kommande 100 åren. 

Sorgset 
Vårt spöke verkar något desillusionerat och lite sorgset över att inte längre vara synligt. Från att i livet ha varit berömd till att numera bara märkas som en vindpust mellan hyllorna är en svår omställning. Dock finner spöket tröst i litteraturen och trivs i biblioteksmiljön, inte minst på barnavdelningen. 

Rädd för att skrämmas 
Att vara spöke och vara rädd för att skrämmas är ingen bra kombination, vilket vårt spöke fått erfara efter att ha smitit ifrån en situation då det helt klart borde ingripit. En konfontation med Spökrådets ordförande, det skräckinjagande StorSpöket, blev resultatet och omdömet "Du är den lataste, odugligaste uslingen till spöke jag någonsin stött på!" var inte roligt att motta.

Spökfest 
En spökfest kommer att gå av stapeln inom kort, men när är ännu oklart. Dessutom är en skatt utlovad...
 
Omskrivet
Stor uppmärksamhet har spökerierna rönt i media. Både lokaltidningarna och TV4 Skaraborg har uppmärksammat vad som händer på biblioteket dessa sommardagar.

Svar från en spökskrivare 
Sex olika brev har nu hittats på olika ställen bland bokhyllorna och nog bör man väl svara en så flitig brevskrivare. En korrespondens har inletts och personalens uppskattning av spökets närvaro har satts på pränt av en spökskrivare.
 
Med stor nyfikenhet ser vi fram emot fortsättningen.
 
ingrid lindahl

Om spöket läser detta, så kan vi kanske få en kommentar?!
// RL

Succé på Konstmuseet

image6
Torsdagens visning av Irving Penn måste helt klart utnämnas till en
liten succé. Måste finnas plats för framtida stora :-)

Media
Allt började kl. 14.00 med besök av TV4 Skaraborg. Inslaget finns på nätet.
www.tv4.se/skaraborg
Gå till "Se våra sändningar" Välj där nyhetsprogrammet för 2007-07-13. Någon eller några minuter in på den sändningen kommer ett inslag från vår Irving Penn-utställning. Det är fotograf Mika Väisänen, som berättar.
Sedan fortsatte det med tidningsintervjuer före visningen. Se dagens, 13/7 2007, lokaltidningar.


Visning
Kl. 18.15 var det mer än välfyllt i konstmuseets galleri. Säkert över 50 besökare, trots semestertider!
Bäst av allt  - det var bara en handfull av våra "vanliga besökare". Många nya ansikten. Många unga. Nu hoppas vi bara att en del av dessa fortsätter att hitta till kulthuset.
Mika talade engagerat i över en timma. Ingen gav upp. Mycket "eftersnack (jag kom hem ca 20.30). En del av besökarna var säkert Mikas vänner, men även Skövde Fotoklubbs information gjorde säkert sitt. Stort tack för den hjälpen! Dessutom fanns det i SLA dagen före visningen en stor artikel. Och om jag (som skrev det pressmeddelandet) får lov att säga det, så var även det publikdragande.


Teve
TV4´s besök tror jag delvis var resultatet av en mera målmedveten bearbetning/marknadsföring. Först när utställningen öppnade, sedan när Irving Penn fyllde nittio år och nu med visningen.

Många måste sett dagens inslag i TV. Vi hade ovanligt många besökare. Fredagar är annars ofta en lugn dag.

Rune Lindström

image7


Lyssna

Låna oss ditt öra i fem minuter och lyssna på en introduktion till sommarens utställning i Konstmuseet, Kulturhuset i Skövde.
Det är den berömde fotografen Irving Penn.
Dessutom får du höra den lilla historien om när Irving Penn och han Lisa var i Skövde.

Berättare är Anna Castor

Länk till mp3 filen


Internationell fotograf visar Irving Penn

Torsdag 12 juli kl. 18.15 skall ni vara på plats i Konstmuseet, Kulturhuset för då visar fotograf Mika Väisänen utställningen och berättar om tekniken bakom bilderna.

image5   Mika Väisänen 
 
 
Mika Väisänen
har både som fotograf och "printer" åt ett antal kända fotografer arbetat med printtekniker som platinoprint, cyanotypi, bromolja och fotogravyr.
 
Internationell bakgrund
Mika har en minst sagt internationell bakgrund, född i Finland, uppvuxen i Aachen, Tyskland och i Mexico City.
I början av åttiotalet skaffade han sig sitt första mörkrum samtidigt som han gjorde en tre månaders tur på motorcykel här i Skandinavien.
 
Horst P. Horst
I slutet av samma decennium utbildade han sig inom foto och design i Bielefeld. Mika har under den tiden arbetat som assistent åt fotografen Jan Paulsen i Hamburg. Därefter som assistent och printer åt Michael Wray i Madrid. Sedan blev det New York och assistent- och printerjobb åt den kände fotografen Horst P. Horst, som även var god vän med Irving Penn.
Åter i Tyskland arbetade Mika, som assistent, åt ett antal tyska fotografer följt av en längre mc-tur i sydeuropa. Sedan var han reklamfotograf under några år i Aachen. 1994-95 blev det ett halvår på motorcykel i USA och arbete för den tyska bildagenturen Zefa.
 
Hip Hop fotograf
Sedan arbetade han som musikfotograf, där han i första hand dokumenterade den internationella hip hop-scenen. Med ett 50-tal skivomslag, ett 15-tal videos och sist men inte minst boken "And It Don't Stop" som resultat. Det är en över trehundra sidor stor fotobok om hiphopkulturen. Ett åtta års långt arbete i Tyskland, England, USA och Japan, som gavs ut i Tyskland 2004. Här finns namn som Snoop Dogg, Mary J. Blige, Eminem, Foxy Brown, Beastie Boys och många, många flera.
 
Marathonmannen
Samma år som boken gavs ut kom han hit. Han bor på landet strax söder om Skövde. Därifrån arbetar han i första hand med olika uppdrag för den tyska bildagenturen Zefa. När han inte, som ni säkert har förstått, är ute på någon av sina motorcyklar eller deltar i något marathonlopp. Det är ett annat av hans stora intressen här i livet. Han sprang sin första mara 1987. Sedan dess har det blivit över femtio lopp. Nu senast i Stockholm då det i värmen blev 3:11. Om han inte står i mörkrummet och jobbar med ett foto, som i tid kan ta långt längre tid att slutföra än en mara.

Rune Lindström


RSS 2.0