Irving Penn på besök i Skövde

Lars Hall om ett besök i Irving Penns studio
I samband med vår Irving Penn-vernnissage på Konstmuseet i Kulturhuset, Skövde, den 2 juni, så berättade Lars Hall att han hade besökt Irving Penn i hans studio i New York några veckor tidigare. Då hade han berättat att han skulle låna ut en del av sina Irving Penn-bilder till en utställning i Skövde Konstmuseum. 

Han frågade då om det var Ok för Irving Penns del, med en utställning i Skövde? Svaret på det var att Lars Hall ägde bilderna och gjorde vad han ville med dem och att han inte hade något emot en utställning i Skövde. Lars hade för tydlighetens skull skrivit på en lapp var utställningen skulle vara. Och då fick han bestämd känsla av att Irving Penn visste var Skövde låg.

New York vs. Skövde
Men Skövde är en ganska liten stad, ganska långt från New York och Lars Hall hade inte någon större lust att börja korsförhöra den då 89-årige Penn, han fyllde 90 den 16 juni, om hans geografiska kunskaper i ämnet Sverige.

En vecka senare
Svar kom istället en vecka senare då vi öppnade sommarens andra stora utställning i Kulturhuset. Birgit Broms i Konsthallen. Då hade vi besök av konstnären Henrik Allert som kom den dagen, därför att han gärna ville träffa Birgit Broms igen.

När vi lite senare träffar på varandra i konstmuseet inför Irving Penns bilder, så kommer Henrik fram till mig och säger så där försynt, som bara han kan:
- Jag har haft besök av Irving Penn och hans Lisa. De har suttit i vår trädgård.

Hans Hammarsköld
Gerd och Henrik Allert bor i Säter strax norr om Skövde. Att de en sommar, en bit in på 70-talet, fick besök av Irving Penn och Lisa Fonssagrives-Penn berodde på att Hans Hammarsköld, känd svensk fotograf, hade fotograferat Henrik Allerts keramiska skulpturer. Och att Hammarsköld, som kompis med Penn, hade visat dem bilder på Henrik Allerts skulpturer.

Lisas kobra
När de så var på besök i Sverige, så gjorde de ett besök i Skövde för att träffa Henrik och se på hans verk. Han fick t.o.m. en beställning av Lisa. Hon var intresserad av ormar och hon ville att Henrik skulle göra en kobra till henne.
Men som Henrik sa:
- Inte sjutton visste jag då, vem Irving Penn var och att han var så "stor".
Så Lisa fick aldrig någon kobra signerad Henrik Allert.

När jag senare talade med Lars Hall, så kunde jag berätta för honom, att han hade haft rätt när det gällde Irving Penns kunskaper om Skövde. Han visste var Skövde låg - för han hade vait här.

Alla känner alla
Jag har alltid hävdat att konstsverige är ganska litet och att nästan alla känner varandra mer eller mindre dierkt eller indirekt. Efter det här får jag kanske vidga det till att gälla världen?

Rune Lindström


- Ingår i serien berömda män & kvinnor i Skövde

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0