Äntligen

Ett unisont Äntligen!
utbrast vår kulturchef Gunilla Ceder tillsammans med Gunilla Broberg, kultur- och bibliotekschef i Mariestad, onsdagen den 20 juni, i Konstmuseet, Skövde Kulturhus. 

Det var presentation av konstguiden "Konstvägar i Skaraborg". Utropet berodde på att idéen om en sådan väcktes för första gången för nästan exakt tio år sedan. Under årens lopp har den av och till varit på väg upp till ytan igen och för ett år sedan tog den äntligen riktigt fast form igen.

Ulla Andersson påbörjade projektet att samla in uppgifter och sammanställa det som hade gjorts tidigare. Anders Sjölander, fotograf på Skövde stadsmuseum, fick uppdraget att ta bilderna.


Öppet dygnet runt

Och nu finns den guiden till över 150 konstverk i Skaraborg. En utställning som alltid är öppen, dygnet runt och alla dagar på året. Offentlig konst i femton kommuner. Det är inte allt som finns i samtliga kommuner utan det är ett urval där man även har tagit hänsyn till att verken skall ligga inom ett lämpligt promenadavstånd inom varje kommun.


Text

Ulla Andersson har inte nöjt sig med att bara skriva titlar och andra faktauppgifter. Hon har forskat kring tillblivelsen och även varit i kontakt med konstnären, när det har gått, för att få reda på dennes intentioner med verket. Dessutom finns det ett konstnärsregister som gör det lätt att se vilka konstnärer som finns på våra offentliga platser och var. Det enda jag kan sakna här är när föddes konstnären, under vilken tid levde hon? Jag som har svårt att hålla reda på siffror hade haft nytta av att direkt kunna placera in verk och konstnärer i olika tidsperioder. Men det finns andra uppslagsverk :-)

Bild
Anders Sjölanders foton av konstverken borde glädja alla inblandade konstnärer. Här redovisas konsten på ett ärligt sätt rakt upp och ner. Här finns inga konstnärliga ambitioner, som skymmer sikten för den avbildade konsten. Eller det kanske är det. det är ...? Ett bevis på riktigt stora konstnärliga ambitioner, att kunna hålla sig i bakgrunden?! Dessutom vet jag att han hade en annan, för oss användare av guiden, väldigt bra utgångspunkt. Bilden skulle visa konsverket så att det är lätt att hitta, när man kommer till platsen.

image4

Mediabevakningen var hård. Både penna och kamera användes flitigt

Här utsätts Ulla Andersson och Anders Sjölander för den uppvaktningen.

"Konstvägar i Skaraborg" är producerad av kultur- och fritidssektorn i Samverkan Skaraborg. Ett bevis på att gamla Skaraborg alltmer börjar lära sig att samarbeta i praktiken. I skuggan av storebror i väst, är det nog bäst så.

Ingen tjuga i foten
Köp i stället den här lilla boken för den. Stoppa den i ryggsäcken. Lägg den i bilen. Ha den i innerfickan. Använd den. Läs den. Bli lite lokalt kulturellt allmänbildad.

Den finns att köpa på många ställen. Bibliotek, konsthallar, museer, turistbyråer m.fl. Den finns nog nästan överallt, där du kan tro att den skall finnas.
  

Rune Lindström

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0