Internationell fotograf visar Irving Penn

Torsdag 12 juli kl. 18.15 skall ni vara på plats i Konstmuseet, Kulturhuset för då visar fotograf Mika Väisänen utställningen och berättar om tekniken bakom bilderna.

image5   Mika Väisänen 
 
 
Mika Väisänen
har både som fotograf och "printer" åt ett antal kända fotografer arbetat med printtekniker som platinoprint, cyanotypi, bromolja och fotogravyr.
 
Internationell bakgrund
Mika har en minst sagt internationell bakgrund, född i Finland, uppvuxen i Aachen, Tyskland och i Mexico City.
I början av åttiotalet skaffade han sig sitt första mörkrum samtidigt som han gjorde en tre månaders tur på motorcykel här i Skandinavien.
 
Horst P. Horst
I slutet av samma decennium utbildade han sig inom foto och design i Bielefeld. Mika har under den tiden arbetat som assistent åt fotografen Jan Paulsen i Hamburg. Därefter som assistent och printer åt Michael Wray i Madrid. Sedan blev det New York och assistent- och printerjobb åt den kände fotografen Horst P. Horst, som även var god vän med Irving Penn.
Åter i Tyskland arbetade Mika, som assistent, åt ett antal tyska fotografer följt av en längre mc-tur i sydeuropa. Sedan var han reklamfotograf under några år i Aachen. 1994-95 blev det ett halvår på motorcykel i USA och arbete för den tyska bildagenturen Zefa.
 
Hip Hop fotograf
Sedan arbetade han som musikfotograf, där han i första hand dokumenterade den internationella hip hop-scenen. Med ett 50-tal skivomslag, ett 15-tal videos och sist men inte minst boken "And It Don't Stop" som resultat. Det är en över trehundra sidor stor fotobok om hiphopkulturen. Ett åtta års långt arbete i Tyskland, England, USA och Japan, som gavs ut i Tyskland 2004. Här finns namn som Snoop Dogg, Mary J. Blige, Eminem, Foxy Brown, Beastie Boys och många, många flera.
 
Marathonmannen
Samma år som boken gavs ut kom han hit. Han bor på landet strax söder om Skövde. Därifrån arbetar han i första hand med olika uppdrag för den tyska bildagenturen Zefa. När han inte, som ni säkert har förstått, är ute på någon av sina motorcyklar eller deltar i något marathonlopp. Det är ett annat av hans stora intressen här i livet. Han sprang sin första mara 1987. Sedan dess har det blivit över femtio lopp. Nu senast i Stockholm då det i värmen blev 3:11. Om han inte står i mörkrummet och jobbar med ett foto, som i tid kan ta långt längre tid att slutföra än en mara.

Rune Lindström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0